New Line Clinic

Значення гіалуронідази у косметології

Застосування препаратів гіалуронової кислоти в косметологи досягло піку за останні десятиліття. У косметології філер на основі гіалуронової кислоти застосовується для збільшення обсягів окремих областей обличчя, а також за інших процедур, пов'язаних з омолодженням. Однак надмірна кількість гіалуронової кислоти в області обличчя, неякісні препарати, а також індивідуальні алергічні реакції організму, можуть викликати несприятливі явища у пацієнтів, такі як некроз після філлера, набряклість і почервоніння (ефект Тінделя в косметології), а також гіперкорекція губ, їх набряклістю та зміщення гелю.

Для усунення таких несприятливих явищ і використовується препарат гіалуронідазу. Він застосовується як своєрідний антидот проти препаратів, заснованих на гіалуронової кислоти, за необхідності її знешкодження. Складні хімічні взаємодії, шляхом розщеплення довгих зв'язаних ланцюжків сполуки ферментами, дозволяють якнайшвидше вивести знешкоджений гель з організму, без побічних наслідків, за терміни, що становлять до двох діб.

У той же час, гіалуронідаза в медицині повинна застосовуватися за суворими показаннями, з урахуванням можливих побічних явищ та алергічних реакцій.

Отримання ферменту

Отримують ферменти, сукупність яких утворює препарат, із натуральних продуктів, зокрема із заморожених насінників забійних тварин. Враховуючи особливості отримання гіалуронідази, що застосовувалися на зорі її відкриття, із застосуванням оцтової кислоти та технології центрифугування, можна сказати, що процес створення препарату був досить складний.

В даний час цей метод практично не використовується, оскільки вважається неприйнятним як з естетичної, так і з економічної точок зору. Широко використовується одержання лікарського препарату шляхом мікробного синтезу спеціальними бактеріями. До таких штамів висувається низка вимог:

  • відсутність шкоди здоров'ю людини, особливо патологічного впливу кров;
  • здатність синтезувати високомолекулярний варіант речовини;
  • стабільний фізико-біологічний склад одержуваного ходу бактеріального синтезу препарату;
  • оптимальне співвідношення «кількість субстрату – обсяг синтезованого препарату бактеріями».
Дані методики використовуються в сучасній фармацевтиці, для отримання гіалуронідази у промислових масштабах, у спеціальних капсулах.

Для чого потрібна гіалуронідаза

Сама по собі гіалуронідаза не є окремою речовиною, швидше за сукупністю декількох елементів. Точніше, гіалуронідаза – це ціла низка речовин, що відрізняються між собою за хімічним складом, але мають властивості, що дозволяють розсмоктувати препарати з гіалуронової кислоти.

Ці ферменти підвищують проникність навколишніх тканин, за рахунок окислення мукополісахаридів. Простіше кажучи, це група ферментів, об'єднаних єдиною назвою «гіалуронідазу» в косметології, яка використовується для виправлення цілого ряду проблем.

Також широко застосовується гіалуронідаза в медицині, точніше в інших її областях, відмінних від косметології. Вона використовується при усуненні фіброзу (надмірного розростання сполучної тканини) після ліпосакції, при непрохідності маткових труб у гінекології, для профілактики спайкової хвороби черевної порожнини у загальній хірургічній практиці.

Гіалуронідаза – один із методів виправлення косметичних помилок

Препарат, як уже було сказано вище, застосовується при низці косметичних помилок, пов'язаних з надмірним утворенням сполучної тканини, таких як:

  • прискорення розсмоктування гіалуронідази, при невдалих результатах омолоджувальних маніпуляцій (без застосування гіалуронідази, препарати розсмоктуються під шкірою в термін від 10 до 12 місяців);
  • запобігання надмірному розростанню сполучної тканини після операцій та травм (тих же рубців);
  • використання як протизапального.

Все ж основною сферою застосування препарату є саме косметологія та пластична хірургія. У випадках надмірного використання гіалуронової кислоти, хірургічне втручання для її вилучення малоефективне, оскільки препарат проникає в шкіру та тканини, що підлягають на клітинному рівні.

До винаходу антидоту, пацієнтам доводилося чекати майже рік при виникненні косметичних помилок, поки препарат сам не розсмокчеться, так як хірургічне втручання не тільки не допомагало, але і ставало причиною появи рубців, що потворюють і деформують, на шкірі обличчя.

Тому гіалуронідаза в косметології є практично єдиним способом виправлення деформацій та дефектів, спричинених гіалуроновою кислотою та препаратами, на її основі.
Читайте такoж:
Залишіть свій e-mail та отримуйте актуальні статті першими!
Вам сподобалася ця стаття?